11 May 2014

Kraj kursa i sertifikat :)

Kao što sam napisala u prvom tekstu, ovaj blog je prvobitno nastao iz moje želje da podelim znanja i korisne informacije o pravilnoj ishrani (prevedeno na srpski jezik) koje sam stekla praćenjem onlajn nutricionističkog kursa. U ovom tekstu ću sumirati svoje utiske o njemu.

Ovaj kurs je bio ponuđenog od strane Univerziteta Vanderbilt, SAD, a opis kursa možete pročitati ovde. Pročitajte i više o tome zašto bi za vas bilo korisno da pratite ovaj blog.

Moram da napomenem da se kurs zvanično završio 18. marta, tako da u izvesnom smislu ovaj tekst kasni, ali to za sadržaj bloga nije od značaja. :) Kurs se sastojao od, svake nedelje novih, video-predavanja, zadataka i testova. Zadaci su bili inspirativni, a testovi nisu bili mnogo teški. To je zato što cilj ovog kursa nije bio eliminisanje ili selekcija polaznika, već edukacija što većeg broja ljudi o ovoj važnoj temi očuvanja zdravlja uz pomoć ishrane. A to je i cilj ovog bloga. :)

U toku trajanja kursa, preko 55.000 osoba širom sveta se prijavilo na kurs. Interesantno je da je prosečan uzrast onih koji su pohađali kurs 35 godina, većinom sa završenim fakultetom, kao i to da su čak 78% njih bile osobe ženskog pola, iz otprilike 160 zemalja sveta.

Broj onih koji su istrajali da kurs i završe je mnogo manji - skoro 5.000 je ispunilo sve obaveze i dobilo sertifikat, među kojima sam i ja. :) Za dobijanje sertifikata bilo je potrebno ispravno ispuniti 60% predviđenih obaveza (moj ukupan rezultat je bio 96.9%).


Kliknite na sliku ako želite da vidite sertifikat u punoj veličini. :)

Meni je ovaj kurs mnogo pomogao da sistematizujem znanja koja sam od ranije imala o različitim načinima zdrave ishrane, ali sam takođe saznala neke nove i korisne informacije. Takođe mi je bilo vrlo korisno što sam, u okviru nekih zadataka, preispitala i uz uputstvo proanalizirala neke svoje dosadašnje navike u svakodnevnom životu. To su bili, na primer, zadaci analize sopstvene ishrane na osnovu vođenja trodnevnog dnevnika, beleženja mog režima fizičke aktivnosti ili kako ja tumačim deklaracije na prehrambenim proizvodima. Što je najbitnije, kurs mi je pokazao da hraniti se zdravo nije ništa komplikovano. Ukoliko vi još uvek niste ubeđeni u to, počitajte pethodne tekstove na ovom blogu. :)

Za dalje istraživanje

I za kraj, evo liste nekih od portala (na engleskom) koje profesorka kursa Džejmi Poup preporučuje kao proverene izvore nutricionističkih informacija:

·  PubMed.gov


Slobodno podelite svoja mišljenja o blogu i kursu u komentarima ispod, kao i predloge i željene teme o kojima biste želeli da nadalje čitate. :)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

2 komentari:

Unknown said...

Bravo Milana :*

Unknown said...

Hvala Marice! <3 :)

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.