8 Jun 2014

Kako oprati štetne hemikalije sa voća i povrća

Osoba sam koja svakodnevno jede sveže i povrće i voće, i smatram da je to jedna od najkorisnijih navika koje možemo steći u životu. Ta hrana je toliko zdrava da je možemo smatrati gotovo lekom. Evo i nekoliko ideja kako da povećate udeo povrća i voća u svojoj ishrani. 

Međutim, prilično mi je strašna mogućnost da uz pregršt vitamina i minerala svakodnevno dobijam i dozu otrova, meni nepoznatih štetnih hemikalija koja se biljnoj hrani dodaje u procesu proizvodnje. U ovom tekstu prikazujem razne savete kako da smanjimo rizik od sporog trovanja ove vrste.


Čini mi se da, ako ne znamo zasigurno da je to što kupujemo organsko voće i povrće - onda verovatno i nije organsko. Drugim rečima verovatno je da sadrži pesticide i ko zna šta još. Verovatno je da doza hemikalija u njima ne prelazi dozvoljene granice po komadu, ali je otvoreno pitanje koliko obilna, redovna i dugotrajna upotreba nekog voća ili povrća, zajedno s tim hemikalijama u sebi, može postati štetna.

Ja iz ovakvih mogućnosti i činjenica ne zaključujem da uopšte ne vredi truditi se oko zdrave ishrane, jer ionako "ništa nije savršeno zdravo". To neki tvrde kako bi olakšali soptvenu savest nakon svakodnevnog samoubilačkog trovanja suho-kvazi-mesnatim prerađevinama, slatkišima i sl. Sveže povrće i voće je i dalje najzdravija hrana koju možemo jesti, i iako nije preporučljivo jesti samo to celog života, nigde nećete pročitati kako je zbog rizika od štetnih hemikalija bolje potpuno izbaciti povrće i voće iz ishrane(!). 

Kako ja to tumačim, iako možda ne postoji potpuno zdrava hrana, s druge strane postoji potpuno nezdrava hrana. Takvu zapravo treba izbaciti iz upotrebe ili bar smanjiti, pa šta ostane-ostaće od ove diskutabilno zdrave hrane, a mora se nešto jesti. :)

Ove savete za čišćenje sam prikupila sa raznih internet izvora, prvenstveno radi sebe, ali rado ću podeliti te informacije i sa drugima. :) Zavisno od toga koje sastojke trenutno imate, odaberite po naslovu metodu koja vam najviše odgovara.

Pranje ruku
Neophodno pre dodirivanja hrane. 

Grubo pranje iliti ribanje 

Ovo nije mnogo delotvorno, ali je neophodno zbog inače prisutnih i ne mnogo štetnih nečistoća.

Ljuštenje
Nakon pranja oljuštite voće ili povrće jer se u spoljašnjoj opni najviše zadržavaju štetni ostaci pesticida. To posebno važi za jabuke, krastavac, krompir, nektarine i breskve, jer mogu imati najviše pesticida, ali to važi i za limun i narandžeKliknite ovde da pogledate interesantnu kratku hrvatsku emisiju o pesticidima na agrumima.

Bacite spoljašnje slojeve
...a ostavite samo centralne i unutrašnje. Recimo, bilo bi dobro da bacite spoljašnje listove zelene salate i kelja, jer će tu verovatno biti najveća koncentracija pesticida.

Bio detrdžent
Dodati par kapi detrdženta u vodu kojom par minuta ispiramo voće i povrće - protiv hemikalija.

Jabukovo sirće
U velikoj posudi pomešati vodu i jabukovo sirće u razmeri 10:1, potopiti biljke na 15 min, oprati.

Sirće (bilo koje)
Potapanje (15 min) i pranje rastvorom vode i sirćeta u razmeri 3:1 - protiv bakterija i voska.

Morska so
Napraviti rastvor od vode i 1 kašičice morske soli (po šolji vode), pa time isprati.

So i kurkuma
Malčice soli i kurkume staviti u posudu sa vodom srednje veličine (litarska posuda) i u tome držati bilje potpoljeno pola sata.

Limunov sok i soda bikarbona
Napraviti rastvor od 1 kašike limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone i 1 šolje vode, poprskati biljku, da malo odstoji pa isprati.

Limunov sok i destilovano sirće
Napraviti rastvor od 1 kašike limunovog soka, 2 kašike destilovanog belog sirćeta i 1 šolje vode, poprskati biljku, da malo odstoji pa isprati.

Sirće, soda-bikarbona i ektrakt semena grejpfruta
Napraviti rastvor od 1 šolje vode, pola šolje sirćeta, 1 kašike soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta, ostaviti da biljka odstoji oko sat vremena, pa isprati - protiv voska.



Slika preuzeta sa sajta

Ja nisam edukovana u ovoj oblasti da bih mogla odgovorno da stanem iza pouzdanosti ovih saveta. Samo pokušavam da budem informisani potrošač - što je pravo svih nas, koje nam nije baš lako da ostvarimo. Molim stručne osobe da ljubazno podele svoje znanje i da nam jave ostavljanjem komentara ukoliko je neki od ovih saveta nedelotvoran ili pogrešan (uz podatke o svojoj edukaciji ili pozivanjem na neki izvor).

Javite svoje mišljenje o tekstu i možda neke dodatne savete iz svog iskustva. :)


Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

5 komentari:

Anonymous said...

Hvala na tekstu. Ja nisam znala ni pola od ovoga što ste naveli.

Unknown said...

Hvala Vama na komentaru, drago mi je kad znam da je tekst još nekome koristio! Srdačan pozdrav.

Goca said...

Баш је добро што сте на једном месту написали све могућности да се ослободимо отрова који нам трује храну. Једино бих још додала зеолит. Користим га редовно и за чишћење организма као и за прање воћа и поврћа. У посуду ставим кашикицу зеолита ( или више, што зависи од количине коју перем) и налијем воде по потреби. размутим и ставим воће/ поврће, оставим 15-ак минута и затим добро исперем. Са овим начином максимално се очисте отрови.

Unknown said...

Hvala Goco! Lično nisam još uvek koristila zeolit, a i baš retko se spominje u medjima, pa ga zato nema u mojoj listi. Međutim svakako mislim da ga vredi probati, hvala što ste nas obavestili.

JABA said...

Jako nam se dopada Vaš blog i hvala na puno korisnih informacija !

Vaš JABA Juice & Salad Bar
http://www.jabajuice.rs/

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.