22 Jun 2014

Sve o bananama

U ovom tekstu ipak nećete saznati baš sve što se može reći o bananama :) ali potrudiću se da vam predstavim ovo voće putem zanimljivih i korisnih infomacija, koje vam sigurno nisu sve poznate. Šta nije spomenuto a smatrate interesantnim i/ili važnim slobodno dodajte u komentarima ispod teksta. 

Ako bih baš morala da odaberem, rekla bih da su banane moje omiljeno voće. Kao što možete videti u tekstu o analizi mog dnevnika ishrane, jedem uglavnom po jednu bananu svakog dana. Omiljene su voćke i mnogim ljudima širom sveta, mada se po popularnosti takmiče sa mangom, verovali ili ne.

Naučni naziv za banane je “musa sapientum” što se može prevesti kao “voće mudrih ljudi”. Smatra se da reč “banana” potiče od arapske reči koja označava prst na ruci.

Banana je tropska biljka, prvobitno je poreklom iz jugoistočne Azije. Njeno drvo biološki zapravo ne predstavlja drvo, iako tako izgleda zbog svoje visine od preko 10m, već je to visoka biljka sa visokim korenom. Tehnički, opet iznenađenje ali i plodovi banane su zapravo – bobice!

Jedan grozd plodova banana na jednom “stablu” može sadržati i do 400 komada banana! Najveći poznati žbun banana imao je čak 130 kg i 473 komada. Kakvo bogatstvo. :) Jedno stablo banane uvene nakon poizvodnje tolikih plodova odjedanput, ali se pre toga razmnoži.

Stablo, plodovi i neobičan cvet banane, slika preuzeta sa sajta

Zanimljivost: postoje i crvene banane, za koje kažu da su još slađe i da im ukus podseća na malinu. Ah, divno. :)

Banana ima u preko 1000 varijateta, ali jedna dominira na tržištu – ova koju mi poznajemo – tzv. Kavendiš sorta. Nažalost, banane su pod rizikom od istrebljenja, jer su zbog preduge i precizne kultivacije postale svuda na svetu gotovo iste. To je opasno kada nema biološke raznovrsnosti gena neke biljke, jer ako se razboli, može doći do njenog celokupnog istrebljenja. Poznata je na primer Panamska bolest koju izaziva gljivica i koja uništva banane svuda u svetu.

Međutim, trenutno je sve u redu, i godišnje se u svetu pojede oko 100 milijardi banana! Ona je čak četvta u svetu po upotrebi, nakon pšenice, pirinča i kukuruza.

Preko 20% banana sveta se proizvede u Indiji, međutim oni ih ne izvoze – sve ih pojedu. :) Ali u Ugandi jedu najviše banana po osobi – u proseku po 3 dnevno. Jedan od najvećih izvoznika je Ekvador, koji pola svojiih banana proda.

Interesantna činjenica: gomila banana na jednom mestu povećava radioaktivnost! Postoji merna jedinica BED (Banana Equivalent Dose) od 1,000 banana u jednoj prostoriji, zbog toga što sadrže mnogo kalijuma, i to nekog radioaktivnog izotopa. Ali manje od 1,000 banana u vašoj sobi vam ne može nimalo naškoditi. ;)

Kao što možete videti, banane su stvarno neverovatne!

Banane kao hrana

U poređenju sa jabukom, banana ima minimum duplo više svih vitamina i minerala, a posebno vitamina A, gvožđa, kalijuma, ali i proteina! Podsetimo se kakve su koristi po zdravlje prevashodno biljnih načina ishrane.

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima i daju telu energiju. Samo dve banane već obezbeđuju dovoljno energije za devedetominutni trening. Što bi značilo, ako ne planirate da vežbate, dosta vam je jedna banana. :) Iako ni više ne može zapravo da šteti, uobičajeno se preporučuje jedna dnevno, uz konzumiranje i drugog voća, radi raznovrsnosti. Pročitajte više o tome kakva se ishrana preporučuje fizički aktivnim osobama.

Jedna banana (oko 100 g) ima 89 kcal. Banane sadrže oko 74% vode, 1% belančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljenih hidrata i 3,4% biljnih vlakana. Bogate su kalijumom, a sadrže i magnezijum, kalcijum, fluor, fosfor, gvožđe, mangan, cink i bakar. Banane su takođe bogate i vitaminima. Najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, C i E.

Nemojte se bojati da banane mogu da ugroze vašu dijetu. Ako izbacite belo brašno, testenine, brzu hranu, slatkiše, gricke i veštačke sokove iz ishrane, banane nisu problem. Evo još ideja kako da konzumirate više biljne hrane, kao i koju superhranu  ne bi trebalo da propuštate.

Uticaj na zdravlje

Banane sadrže triptofan, koji telo pretvara u serotonin poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osećaj sreće. Dakle, banana pomaže protiv depresije, posebno sezonske kad se depresivni simptomi javljaju na zimu ili leto.

One potpomažu apsorpciju kalcijuma koji jača kosti i preventiva je protiv raka bubrega, a sadrže i gvožđe - protiv anemije. Sadrže i veliku količinu kalijuma, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad nervnog sistema (jača pažnju).

Zbog vitamina B6 koji sadrže, smanjuju nadutost, preventiva su protiv dijabetesa 2, potpomažu mršavljnje, stvaranje antitela, jačaju nervni sistem. Zbog mnogo vlakana koje sadrže, pektina i svog delovanja poput prebiotika potpomažu i varenje, a i smanjuju rizik za karcinom creva. Smatra se da banane pomažu i kod simptoma pms-a, mamurluka, anemije, visokog krvnog pritiska, zatvora.

Odlična su preventiva protiv još mnogo mnogo bolesti. Sa njima vam (mnogi) suplementi nisu ni potrebni.

Za šta se još koriste?

Od banana se se mogu praviti vina i piva, što nije retko na drugim kontinentima.

Unutrašnjost kore banane se može koristiti za ublažavanje iritacije od ujeda insekata, kao i za poliranje obuće, i za izbeljivanje zuba.

Ukoliko imate joše nekih ideja, cenićemo ako podelite sa nama svojim komentarima. :)


Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite 
OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.