1 Jun 2014

Da li ste jeli ovakav paprikaš sa graškom?

Želim da podelim sa vama, dragim čitaocima, jedno od mojih omiljenih jela. :) Jelo je pogodno za vegetarijance i vegane, kao i za sve one koji vole laganije obroke i paze na težinu.


Ovo je recept jela za 2 osobe, a lako je preračunati potrebnu količinu za više osoba. Izuzetno je jednostavno i relativno brzo za pripremu. Jelo se zasniva na biljnoj ishrani koja može imati neke nedostatke, a koje u ovom slučaju možemo savladati korišćenjem graška (sadrži proteine, gvožđe, cink...), zelene salate (vitamin B2...), lanenog semena (omega-3 kiseline...). Dodati još nešto po želji. :)

Sastojci:
  • 1 veći crni luk
  • 4 veća krompira
  • 200g graška
  • 2 manje šargarepe
  • 1/2 supene kašike slatke paprike u prahu
  • 1 supena kašika brašna
  • 2 supene kašike ulja

Način pripreme:

U lonac sipati malo vode (jedna do dve čaše) i staviti iseckani (ili blendirani) luk, da se to prvo kuva, oko 15 min. Nakon toga dodati grašak i iseckane krompire i šargarepe. Kuvati dok ne omekša, bar pola sata, sve u zavisnosti od toga kada se krompiri raskuvaju. Sledeći korak je napraviti zapršku: u jednoj šerpici dodati dve supene kašike ulja, ostaviti par minuta na ringli da se ulje ugreje, a onda dodati papriku u prahu i brašno i to lepo izmešati sa malo vode dok se ne stvori masa bez grudvica. Zapršku dodati u lonac sa krompirom i graškom i pomešati nekoliko puta dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju, pri serviranju, u jelo umešati izvanredno zdrav začin kurkumu i posuti susamom, jer sadrži gvožđe, a i sjajnog je i diskretnog ukusa.

Predlog salate:

Da bismo uneli preporučeni minimum od 3 porcija povrća na dan, moramo se potruditi da ne propuštamo svežu salatu, makar uz glavni obrok.

U slučaju zelene salate, treba temeljno oprati njene listove, pošto su, osim izuzetno zdravim sastojcima, potencijalno bogati i opasnim pesticidima.

Preliv za salatu:

Pomešti u čaši sledeće: 2 kašike vinskog sirćeta, 1 kašiku maslinovog ulja - bogatog zdravim masnoćama, 2 kašike vode, izmešano sa 1 kašikom usitnjenog ili mlevenog lanenog semena - bogatog omega-3 kiselinama, a takođe i zdravim masnoćama.

Ovo je moja slika. :)

Javite kad isprobate recept i podelite sa nama vaše predloge i različite varijacije recepta koje vam se sviđaju. :)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

2 komentari:

Goca said...

Рецепт је заснимљив, али ако хоћемо сасвим здрав оброк, онда запршка никако не би смела да се користи. Да би се згуснуло јело користе се мекиње од овса, просо, благо пропржена хељда или мекиње од ражи, овса или јечма. На тај начин добије се врло здраво јело финог укуса.

Unknown said...

Daga Goco, hvala Vam na komentaru i zaista dobrim idejama kako da recept bude zdraviji. :)

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.