Želim da podelim sa vama, dragim čitaocima, jedno od mojih omiljenih jela. :) Jelo je pogodno za vegetarijance i vegane, kao i za sve one koji vole laganije obroke i paze na težinu.
Ovo je recept jela za 2 osobe, a lako je preračunati potrebnu količinu za više osoba. Izuzetno je jednostavno i relativno brzo za pripremu. Jelo se zasniva na
biljnoj ishrani koja može imati neke nedostatke, a koje u ovom slučaju možemo savladati korišćenjem graška (sadrži proteine, gvožđe, cink...), zelene salate (vitamin B2...), lanenog semena (omega-3 kiseline...). Dodati još nešto po želji. :)
Sastojci:
- 1 veći crni luk
- 4 veća krompira
- 200g graška
- 2 manje šargarepe
- 1/2 supene kašike
slatke paprike u prahu
- 1 supena kašika brašna
- 2 supene kašike ulja
Način pripreme:
U lonac sipati malo vode (jedna do dve čaše) i staviti
iseckani (ili blendirani) luk, da se to prvo kuva, oko 15 min. Nakon toga dodati grašak i iseckane krompire i šargarepe. Kuvati dok ne omekša, bar pola sata, sve u zavisnosti od toga kada se krompiri raskuvaju. Sledeći korak je napraviti zapršku: u jednoj šerpici dodati dve supene kašike ulja, ostaviti par minuta na ringli da se ulje ugreje, a onda dodati papriku u prahu i brašno i to lepo izmešati sa malo vode dok se ne stvori masa bez grudvica. Zapršku dodati u lonac sa krompirom i graškom i pomešati nekoliko puta dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju, pri serviranju, u jelo umešati izvanredno zdrav začin kurkumu i posuti susamom, jer sadrži gvožđe, a i sjajnog je i diskretnog ukusa.
Predlog salate:
Da bismo uneli
preporučeni minimum od
3 porcija povrća na dan, moramo se potruditi da ne propuštamo
svežu salatu, makar uz glavni obrok.
Preliv za salatu:
Ovo je moja slika. :)
Javite kad isprobate recept i podelite sa nama vaše predloge i različite varijacije recepta koje vam se sviđaju. :)
Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.
2 komentari:
Рецепт је заснимљив, али ако хоћемо сасвим здрав оброк, онда запршка никако не би смела да се користи. Да би се згуснуло јело користе се мекиње од овса, просо, благо пропржена хељда или мекиње од ражи, овса или јечма. На тај начин добије се врло здраво јело финог укуса.
Daga Goco, hvala Vam na komentaru i zaista dobrim idejama kako da recept bude zdraviji. :)
Post a Comment