6 Feb 2014

1. test: Samoprocena (ishrane)

Prvi test na kursu “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” se odnosio na samoprocenu u vezi sopstvene ishrane i naziv mu je „Oceni svoj tanjir“. :)

Moji odgovori na testu:



Odgovorila sam da uglavnom:
- razmislim o sastojcima hrane koju jedem (čitam oznake na upakovanoj hrani i ponekad odustanem od kupovine zbog onog što sam pročitala)
- trudim se da ne preskačem obroke (i da hoću ne mogu, imam dobar apetit koji zahteva bar 3 obroka dnevno) :)
- najčešće biram zdrave užine (koštunjavo i suvo voće, sveže voće, crna čokolada, mada potkradu se i po koji nezdravi slatkiši koje stalno dobijam na poklon, dok one zdrave grickalice gotovo nikad ne dobijem X) )
- jedem barem 3 obroka povrća na dan (to mi ne pada teško s obizrom da samo to i jedem, jer meso osim ribe ne jedem)
- jedem barem dve porcije voća na dan (ponekad i više, ali obavezno bananu na dan – dokazano sprečava depresiju ;) )
- jedem bar dve porcije mlečnih proizvoda, ili zamena (mlečni proizvodi su mi, nakon koštunjavog voća, omiljena hrana, mada sam svesna diskutabilnosti njihove ispravnosti i etičkih problema)
- izbegavam slatkiše i šećer (jako se trudim, kažem „jako“ jer mi je naporno što se svakodnevno nenamerno srećem sa tim, recimo  u hlebu ili zamrznutom grašku iz kese ima šećera, a tu mu baš nije mesto po mom mišljenju, već mu je mesto u čokoladi)
- pijem više od 8 časa tečnosti dnevno (definitivno, dva čaja i oko 2 litra vode)
- izbegavam alkoholna pića (ne izbegavam ih u određenim prilikama, ali ovo pitanje se odnosilo na svakodnevnu konzumaciju jedne čaše što ne važi za mene)

A ponekad:
- trudim se da jedem raznovrsno (mada me budžet, ali ipak pre svega navike delimično ograničavaju u tome; recimo, nemam pojma šta od sveže salate da jedem zimi, osim svih vrsta lukova koje obožavam, šargarepe, zelene salate i kupusa – a to se u prinicipu svodi na četiri vrste svežeg povrća svakog dana par meseci)
- uključim nešto novo u svoju ishranu (recimo, povremeno ubacim nove začine, trenutno se gotovo svakodnevno oduševljavam kurkumom i susamom)
- jedem masno (za ovo već nisam sigurna na šta se misli, biljne masnoće verovatno unosim u većoj meri od životinjskih, mada ne biram uvek mlečne proizvode sa minimalnim procentom masnoća...)

Nikada:
- se ne trudim da prilagodim unos kalorija shodno tome koliko ću ih potrošiti (unos kalorija se razlikuje od dana do dana, ali moja najčešća potrošnja istih šetanjem i jogom  je pretpostavljam zanemarljiva)
- ne jedem ni 6 obroka dnevno žitarica od celog zrna (što je mnogo, mnogo je, ne mogu da zamislim da istog dana pojedem sve to: integralni i hleb i testenine i pirinač i nažalost kod nas preskupu kinou i ovas i ...)

Rezultat

Iiiiiii moj rezultat sa ovakvim navikama je 21 od 28 poena (sa 28 poena je najzdravija ishrana). Preko 24 poena je kategorija zdravog načina ishrane, a ovaj moj je onako, na putu ka tome, zahteva još par izmena. 

Koliko vidim, trebalo bi da povećam unos žitarica od celog zrna na dnevnom nivou, kao i da unosim više kalorija samo onda kad isplaniram i da ih potrošim u većoj meri, inače da smanjim. Ali, tokom ovog kursa ću saznati za još neka moguća poboljšanja, ovo je bio samo preliminarni test koji treba da ustanovi početne navike, pre edukativnog dejstva kursa. 

Kao što vidite na osnovu ovog testa, cilj ovog kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” nije neka stroga selekcija najboljih niti neko učenje kroz mučenje X) već pre liči na popularno-nutricionistički kurs samopomoći, zar ne? :)

Uskoro stižu novosti iz novih lekcija! :)



Ugodite sebi šoljom toplog čaja :)
 (Autor zirconicusso, sajt)



Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.