16 Feb 2014

Dijetetski suplementi I

U trećem delu kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” glavna tema su dijetetski suplementi, iliti dodaci ishrani. Većina nas će pomisliti na neke bočice, kapsule, tablete, praškove…

Kako je regulisana proizvodnja suplemenata, kakve su zvanične preporuke u vezi njihovog konzumiranja, i šta su pokazala neka od istraživanja u vezi njihovih efekata?

Većina ljudi misli da uzimanje suplemenata u celosti poboljšava njihovo opšte zdravlje. Još neki razlozi zašto ih ljudi konzumiraju su: obogaćivanje ishrane, dodavanje određenih vitamina i minerala, sprečavanje bolesti, poboljšanje fizičkih mogućnosti, tretiranje određenih simptoma, a dešava se i da ih preporuče lekar ili članovi porodice i prijatelji.

Ono o čemu većina ljudi ne (želi da) misli je definicija suplemenata: dodatak ishrani koja već mora biti zdrava.

Važno je i sledeće: suplementi se ne smatraju lekovima, već hranom (dodaci ishrani), zbog čega efikasnost njihovog navodnog dejstva ne mora da se dokazuije. Pre nego što izađu na tržište, ispituje se samo da li su štetni, a ne mora se dokazati da li na telo deluju tako kao što obećavaju. Zbog toga ima mogućnosti za prevare u smislu izneverenih očekivanja potrošača (zbog lažne reklame od strane proizvođača). Zbog toga se i ne mogu pravno goniti ukoliko ne ispune obećanja iz reklama. Budimo svesni da je i termin "prirodno" nešto što se često dodaje radi marketinga samo da bi se povećala cena. 

Ne postoji zakonska obaveza da se sadržaj suplemenata proverava, niti da se nadgleda od strane nekog kontrolnog državnog tela, barem u SAD. Dešava se da budu neodgovarajućeg sadržaja, sa nepredviđenim bakterijama i zarazama. To nam nešto govori barem o onim suplementima koji potiču iz SAD. Evo jednog od sajtova sa nezavisnim istraživanjima na kome se mogu proveriti neki suplementi – consumerlab.com

Istraživanja

U istraživanju u Ajovi, SAD, pokazalo se da su žene koje koriste suplemente i inače zdravije i ponašaju se preventivno, odnosno – izgleda da suplemente unose one kojima su manje potrebni. Međutim, u tom istom istraživanju pokazalo se da je unos određenih vitamina i minerala povezan sa većim rizikom umiranja (a to su: multivitamini, B6, folna kiselina, gvožđe, magnezijum, cink i bakar). Povezanost je bila najjača sa prevelikim unosom gvožđa, dok je kalcijum bio sa najmanjim rizikom.

Drugo istraživanje iz 2012. pokazalo je da upotreba multivitamina kod muškaraca u jako malom procentu smanjuje rizik za rak (ali to ne važi za rak postate koji je kod njih najčešći), dok u prevenciji drugih bolesti nije bilo efekata. Konkretno u vezi prevencije raka prostate: kasnije se istraživalo da li selen i vitamin E smanjuju rizik. Dobijeni su rezultati da ne smanjuju, ali i da unos vitamina E pojedinačno –  povećava rizik.

Takođe, još neki od nepovoljnih rezultata istraživanja doveli su u vezu sledeće: beta-karoten povećava rizik od raka pluća kod pušača; folna kiselina povećava rizik od prekanceroznih polipa. Najrizičniji su beta-karoten, vitamin A i E, a najmanje rizični vitamin C i selen. Za omega-3 masne kiseline se nije dokazalo da sprečavaju kardiovaskularne bolesti, ali mogu biti dobre protiv simptoma reumatoidnog artritisa. Neka druga istraživanja su pokazala da multivitamini smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka debelog creva i dojke.

Ima metodoloških problema sa istraživanjima ovog tipa, kao na primer – potrebne su decenije da se neke bolesti razviju, a istraživanja uglavnom ne traju toliko. Detaljnije o istraživanjima i reference potražiti  u samom kursu.

Sve u svemu, uglavnom nema smanjenog rizika za rak, ali ponekad ima povećanog rizika. Loši efekti mogu nastupiti zbog prevelikih doza suplemenata, zbog njihovog lošeg kombinovanja, ili zbog njihove neispravnosti. Svakako ih ne treba uzimati na svoju ruku!

Neki neobičniji rizici

Preveliki unos suplementa koloidne vode može dovesti do toga da koža čoveka TRAJNO poplavi! Ko planira da koristi tzv. srebrnu vodu neka rizike detaljnije ispita.

(Slika je preuzeta sa sledećeg sajta)

Takođe, unos ogromne količine šargarepe svakog dana može učiniti da koža požuti, mada to ne ostaje zauvek.

A u sledećem tekstu sledi nastavak na teme: ko treba da koristi suplemente i ponešto o lekovitom bilju. 
Podelite ovaj tekst na društvenim mrežama ako ga smatrate korisnim. :)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.