25 Feb 2014

Superhrana II

U nastavku teksta o superhrani, bitno je napomenuti da fitohemikalije u vidu suplemenata nisu efikasne, već samo u celovitoj hrani. Tada imaju pozitivan efekat na kognitivne procese, kao i ulogu u usporavanju starenja i prevenciji raka i drugih bolesti.

Potencijalne koristi fitohemikalija u sledećoj hrani:

šargarepa, dinja, narandža, bundeva, slatki krompir, paradajz, lubenica
prevencija raka, jačanje imuniteta
zeleni čaj
prevencija raka
kupus, brokoli, kelj, prokelj
prevencija raka
bobice, crveno grožđe, crveno vino, crna čokolada, citrusi
snižavanje holesterola, smanjenje rizika za srčane bolesti
sojini produkti
snižavanje holesterola, smanjenje rizika za srčane bolesti, zdrave kosti

Evo liste nekih od supernamirnica i njihovih „čuvenih“ sastojaka. Ovo nije potpuna lista, niti jedina moguća. Važno je reći da se pretpostavlja da je po zdravlje idealno ubaciti po jednu supernamirnicu u svakom obroku, a minimum jednu na dan. Nije loša ideja odštampati ovu listu i držati je na frižideru podsećanja radi. ;)

Pasulj
niskomasni izvor proteina, izvor vlakana, vitamina B, gvožđa, magnezijuma.
Borovnica
izvor vlakana, vitamina C i E, , fitohemikalija, folata, kalijuma
Brokoli
izvor polifenola, vlakana, vitamina C, folata
Crna čokolada
izvor flavonoida, antioksidanata, polifenola
Ovas
izvor rastvorljivih vlakana, polifenola
Narandža
izvor vitamina C, vlakana, folata, kalijuma, polifenola
Bundeva
izvor vlakana, karotenoida, kalijuma, magnezijuma, vitamina C i E, pantotenske kiseline
Losos
izvor omega-3 masnih kiselina
Soja
niskomasni izvor proteina, izoflavona, fitoestrogena
Spanać
izvor karotenoida, hlorofila, antioksidanata, vlakana, vitamina A, C, E i K, kalcijuma, gvožđa, luteina
Zeleni i crni čaj
izvor antioksidanata, katehina
Paradajz
izvor likopena
Orah
izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina, biljnih sterola
Jogurt (tzv. grčki)
izvor linolne kiseline, proteina, kalcijuma, vitamina B12, kalijuma, magnezijuma, cinka, riboflavina, probiotika





















Prebiotici i probiotici

Prebiotici su nesvarljivi ugljeni hidrati koje razlažu bakterije debelog creva, što pomaže uzgajanju dobrih bakterija, koje se hrane prebioticima. Ima ih u belom i crnom luku, praziluku, raži, ječmu, pšenici... 

Prebiotici su potencijalno korisni za:
  • tretman dijareje
  • prevenciju raka debelog creva
  • smanjenje triglecirida
  • kontrolu šećera u krvi i nivoa insulina
  • iskorišćavanje minerala

A probiotici su žive, korisne bakterije koje se nalaze u fermetisanoj hrani poput jogurta. Ima ih u jogurtu sa laktobacilima, kefiru, švapskom siru, kiselom kupusu, soji, tempehu, miso supi...

Probiotici su potencijalno korisni za:
  • prevenciju i tretman dijareje
  • netoleranciju na laktozu
  • smanjenje infekcija urinarnog i digestivnog trakta
  • smanjenje infekcija uha i dermatitisa kod dece
  • smanjenje holesterola i krvnog pritiska
  • prevenciju i tretman vaginalnih infekcija gljivica

Nije ih teško pobrkati, ali to i nije praktično važno jer su i jedni i drugi korisni, važno je samo da ne zaboravimo da ih koristimo. :)

Superhrana u super količini. :)
(Autor Arvind Balaraman, sa sajta)

A u narednom tekstu - sledeći deo kursa baviće se načinima ishrane baziranim na biljnoj ishrani.

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.