26 Jan 2014

O kursu “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja”

“Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” je onlajn kurs (link) koji ću pratiti i na ovom blogu prenositi svoje utiske o njemu, kao i neke od zanimljivih i korisnih informacija iz kursa. 

Kurs traje 7 nedelja, a ponuđen je od strane Vanderbilt univerziteta, SAD, na odličnom portalu za onlajn učenje zvanom Coursera. Na tom sajtu ima još mnogo kurseva iz bezmalo svih nauka, sa raznih svetski priznatih univerziteta koji su se pokazali spremnim da nas uvere u kvalitet svojih predavanja, pružajući svima priliku da ih prate iz svojih toplih domova. :)

       Fotografija Vanderbilt univerziteta, sa sajta     

Preko 43.000 ljudi širom sveta se prijavilo da prati ovaj kurs. Autorka kursa, profesorka nutricionizma Džejmi Poup (Jamie Pope) se specijalizovala za pitanja gojaznosti, održavanja težine, promocije zdravlja i prevencije srčanih bolesti. 

Moram da napomenem da nisam ni u kakvoj relaciji ni sa spomenutom profesorkom, niti sa ovim američkim fakultetom, kao ni sa tim američkim sajtom na kome su svi ti besplatni kursevi. Nemam nikakvu materijalnu korist što ih ovim blogom reklamiram, jer sam samo jedna od oduševljenih pristalica besplatnog obrazovanja, a i obrazovanja na internetu, a taj sajt je jedan od najboljih koje sam isprobala.

Konkretno na Courseri sam završila sledeće kurseve: GamificationLearn to program (Python) i Passion Driven Statistics i moje iskustvo sa njima je bilo odlično. Platforma za učenje je odlično smišljena, a sami kursevi su bili u različitoj meri zahtevni, ali svakako vrlo kvalitetni. Ako ih uporedim sa mojim formalnim obrazovanjem, iz psihologije, ovi kursevi sa svetskih univerziteta su mnogo zahtevniji ali i mnogo više pružaju. Logično, nisu pravljeni tako da zahtevaju učenje napamet, što je kod nas često, jer onda onlajn zadaci ne bi imali smisla. Još nekoliko desetina drugih kurseva sam pratila sporadično, ali ne kao ova tri - uporedo dok su se odvijali sa “oflajn” studentima. Napomena: to što se naziva kursem, ne znači da je kraći i manjeg obima od studentskog ispita, na Courseri su kursevi neretko i obimniji od ispita (po mom iskustvu).

Osim što je sav sadržaj u potpunosti na engleskom jeziku, ovaj kurs o zdravoj ishrani nije mnogo zahtevan i ne podrazumeva predznanje o temi. Sastoji se od video-predavanja, zadataka i testova na nedeljnom nivou.

Teme koje će se obrađivati (tokom 7 nedelja):
7. Razlikovanje realnosti od mašte u vezi alergija i intolerancija

Kako vam se čini, da li i vama kurs “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” deluje interesantno? :)


Kako mi u ovoj sezoni nedostaju ove divnice sa Baureove fotografije... :)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.