Međutim, prilično mi je strašna mogućnost da uz pregršt vitamina i minerala svakodnevno dobijam i dozu otrova, meni nepoznatih štetnih hemikalija koja se biljnoj hrani dodaje u procesu proizvodnje. U ovom tekstu prikazujem razne savete kako da smanjimo rizik od sporog trovanja ove vrste.
Čini mi se da, ako ne znamo zasigurno da je to što kupujemo organsko voće i povrće - onda verovatno i nije organsko. Drugim rečima verovatno je da sadrži pesticide i ko zna šta još. Verovatno je da doza hemikalija u njima ne prelazi dozvoljene granice po komadu, ali je otvoreno pitanje koliko obilna, redovna i dugotrajna upotreba nekog voća ili povrća, zajedno s tim hemikalijama u sebi, može postati štetna.
Ja iz ovakvih mogućnosti i činjenica ne zaključujem da uopšte ne vredi truditi se oko zdrave ishrane, jer ionako "ništa nije savršeno zdravo". To neki tvrde kako bi olakšali soptvenu savest nakon svakodnevnog samoubilačkog trovanja suho-kvazi-mesnatim prerađevinama, slatkišima i sl. Sveže povrće i voće je i dalje najzdravija hrana koju možemo jesti, i iako nije preporučljivo jesti samo to celog života, nigde nećete pročitati kako je zbog rizika od štetnih hemikalija bolje potpuno izbaciti povrće i voće iz ishrane(!).
Kako ja to tumačim, iako možda ne postoji potpuno zdrava hrana, s druge strane postoji potpuno nezdrava hrana. Takvu zapravo treba izbaciti iz upotrebe ili bar smanjiti, pa šta ostane-ostaće od ove diskutabilno zdrave hrane, a mora se nešto jesti. :)
Ove savete za čišćenje sam prikupila sa raznih internet izvora, prvenstveno radi sebe, ali rado ću podeliti te informacije i sa drugima. :) Zavisno od toga koje sastojke trenutno imate, odaberite po naslovu metodu koja vam najviše odgovara.
Pranje ruku
Neophodno pre dodirivanja hrane.
Grubo pranje iliti ribanje
Ovo nije mnogo delotvorno, ali je neophodno zbog inače prisutnih i ne mnogo štetnih nečistoća.
Ljuštenje
Nakon pranja oljuštite voće ili povrće jer se u spoljašnjoj opni najviše zadržavaju štetni ostaci pesticida. To posebno važi za jabuke, krastavac, krompir, nektarine i breskve, jer mogu imati najviše pesticida, ali to važi i za limun i narandže. Kliknite ovde da pogledate interesantnu kratku hrvatsku emisiju o pesticidima na agrumima.
...a ostavite samo centralne i unutrašnje. Recimo, bilo bi dobro da bacite spoljašnje listove zelene salate i kelja, jer će tu verovatno biti najveća koncentracija pesticida.
Bio detrdžent
Dodati par kapi detrdženta u vodu kojom par minuta ispiramo voće i povrće - protiv hemikalija.
Jabukovo sirće
U velikoj posudi pomešati vodu i jabukovo sirće u razmeri 10:1, potopiti biljke na 15 min, oprati.
Sirće (bilo koje)
Potapanje (15 min) i pranje rastvorom vode i sirćeta u razmeri 3:1 - protiv bakterija i voska.
Morska so
Napraviti rastvor od vode i 1 kašičice morske soli (po šolji vode), pa time isprati.
So i kurkuma
Malčice soli i kurkume staviti u posudu sa vodom srednje veličine (litarska posuda) i u tome držati bilje potpoljeno pola sata.
Limunov sok i soda bikarbona
Napraviti rastvor od 1 kašike limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone i 1 šolje vode, poprskati biljku, da malo odstoji pa isprati.
Limunov sok i destilovano sirće
Napraviti rastvor od 1 kašike limunovog soka, 2 kašike destilovanog belog sirćeta i 1 šolje vode, poprskati biljku, da malo odstoji pa isprati.
Sirće, soda-bikarbona i ektrakt semena grejpfruta
Napraviti rastvor od 1 šolje vode, pola šolje sirćeta, 1 kašike soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta, ostaviti da biljka odstoji oko sat vremena, pa isprati - protiv voska.
Javite svoje mišljenje o tekstu i možda neke dodatne savete iz svog iskustva. :)
5 komentari:
Hvala na tekstu. Ja nisam znala ni pola od ovoga što ste naveli.
Hvala Vama na komentaru, drago mi je kad znam da je tekst još nekome koristio! Srdačan pozdrav.
Баш је добро што сте на једном месту написали све могућности да се ослободимо отрова који нам трује храну. Једино бих још додала зеолит. Користим га редовно и за чишћење организма као и за прање воћа и поврћа. У посуду ставим кашикицу зеолита ( или више, што зависи од количине коју перем) и налијем воде по потреби. размутим и ставим воће/ поврће, оставим 15-ак минута и затим добро исперем. Са овим начином максимално се очисте отрови.
Hvala Goco! Lično nisam još uvek koristila zeolit, a i baš retko se spominje u medjima, pa ga zato nema u mojoj listi. Međutim svakako mislim da ga vredi probati, hvala što ste nas obavestili.
Jako nam se dopada Vaš blog i hvala na puno korisnih informacija !
Vaš JABA Juice & Salad Bar
http://www.jabajuice.rs/
Post a Comment