27 Apr 2014

Alergije i intolerancije na hranu

Cilj sedmog, poslednjeg dela kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” je naučiti razlikovanje alegije od intolerancije na neku hranu. Neprijatni simptomi nisu uvek rezultat alergije, i zapravo samo 3-4% odraslih ima alergiju na neku hranu, iako mnogo veći broj njih misli da ima. Kao i obično, imuni sistem igra veliku ulogu i u ovoj nutricionističkoj temi.

15 Apr 2014

Moj režim fizičkih aktivnosti

Zadatak u vezi ishrane i fitnesa bio je beleženje fizičkih aktivnosti svakog dana tokom jedne nedelje i upoređivanje sa preporučenim vremenom koje treba posvetiti različitim vrstama aktivnosti.

8 Apr 2014

Ishrana i fitnes II

 U nastavku tekta o ishrani i fitnesuposebno će se obratiti pažnja na to kakva se ishrana preporučuje sportistima, kao i osobama koje su fizički aktivne iz hobija.

1 Apr 2014

Ishrana i fitnes I

U šestom, pretposlednjem delu kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” pričalo se o tome kakve su preporuke za vežbanje radi zdravlja, i kako prilagoditi ishranu fizički aktivnom životu i bavljenju sportom.

24 Mar 2014

Kako povećati unos biljne hrane?

Zadatak u vezi biljne ishrane u ovom petom delu kursa je bio preispitati sopstveni način ishrane u kontekstu učestalosti konzumiranja biljne i životinjske hrane. Takođe, trebalo je i smisliti načine kako povećati unos biljne a smanjiti unos životinjske, i to tako da se ubace bar tri obroka nedeljno bez mesa umesto onih koji su pre bili tipično sa mesom.

19 Mar 2014

Biljna ishrana III

U ovom poslednjem delu teksta o biljnoj ishrani otkrićemo prednosti tradicionalne mediteranske dijete, razlike organske, konvencionalne i genetički modifikovane hrane, kao i to kako se hrane najdugovečnije nacije sveta.

10 Mar 2014

Biljna ishrana II

U nastavku teksta o biljnoj ishrani, podsetićemo se na koje sve načine ishrana zasnovana na biljkama može biti zdrava, ali i koje su to njene "slabije tačke" na koje se mora obratiti pažnja, kako ne bi bilo posledica po zdravlje. Posebno kada je u pitanju striktna veganska dijeta, može se desiti da se njome ne obezbede svi potrebni sastojci. Dobro isplanirane vegetarijanske dijete jesu pogodne za bilo koji period života, kao što su trudnoća i period dojenja, detinjstvo, adolsecencija, bavljenje sportom i tako dalje.

6 Mar 2014

Billjna ishrana I

U petom delu kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” kursa razmatraće se različiti načini ishrane koji su zasnovani na korišćenju biljaka, koje su koristi takve ishrane i šta se tačno preporučuje. Obrađivaće se tema proteina u biljkama, kao i to šta su pokazala novija istraživanjima u vezi mediteranske dijete. Dotaknuće se i teme GMO i organske hrane. Na kraju će se otkriti i karakteristike ishrane najdugovečnijih nacija sveta. 

28 Feb 2014

Istraživanje o funkcionalnom jogurtu

Zadatak u vezi funkcionalne hrane je bio analiza nekog funkcionalnog (i obogaćenog) proizvoda po izboru. Da se podsetimo, radi se o hrani za koju se smatra da osim hranljive vrednosti ima ulogu i u prevenciji mnogih bolesti.

25 Feb 2014

Superhrana II

U nastavku teksta o superhrani, bitno je napomenuti da fitohemikalije u vidu suplemenata nisu efikasne, već samo u celovitoj hrani. Tada imaju pozitivan efekat na kognitivne procese, kao i ulogu u usporavanju starenja i prevenciji raka i drugih bolesti.

Potencijalne koristi fitohemikalija u sledećoj hrani:

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.