28 Feb 2014

Istraživanje o funkcionalnom jogurtu

Zadatak u vezi funkcionalne hrane je bio analiza nekog funkcionalnog (i obogaćenog) proizvoda po izboru. Da se podsetimo, radi se o hrani za koju se smatra da osim hranljive vrednosti ima ulogu i u prevenciji mnogih bolesti.

Dvoumila sam se mnogo, jer obogaćene proizvode uglavnom ne koristim (iskreno i ne primećujem da ih ima mnogo na našem tržištu, ali možda grešim). 

Ipak, odabrala sam da to bude funkcionalni jogurt, za koji proizvođači tvrde da probiotik koji je u njemu poboljšava imunitet. Na njega sam najbrže naišla na internetu kao primer domaće obogaćene hrane, to je odlučilo. Cilj je bio da "istražim" (u laičkom, ne u naučom smislu) moguće koristi i rizike korišćenja tog  proizvoda i odgovorim na nekoliko pitanja u vezi sa tim.

Ovom proizvodu dodat je probiotik izvesni Howaru, za koji se tvrdi da utiče na jačanje imuniteta. To deluje kao nešto što bi svima moglo dobro doći, i ne čini se da marketing kompanije targetira neku posebnu ciljnu grupu (možda one slabijeg zdravlja?). Lično, nisam do sada pila ovaj jogurt. Primećujem da ima i konkurenciju na ovom tržištu. Kontraindikacije ovog probiotika nisu opasne, a one potencijalne su: nemir u stomaku, gasovi i nadutost.

Zaključak

Ovaj Howaru probiotik je svetski poznat u vezi sa prevencijom određenih bolesti (mada to nije potpuno isto što i jačanje imuniteta uopšteno), a njegovi loši efekti i nisu mnogo loši, a ni česti. Zbog toga mislim da postoje osobe kojima je tako nešto potrebno. Pretpostavljam da je bolje čak jesti neku koliko-toliko zdravu hranu sa nekim dodatim vitaminom, nego ne jesti tu hranu a uzimati samo vitamin u vidu suplemenata. Koje je vaše mišljenje o tome? :)

(Autor Naypong, sa sajta)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.