3 Feb 2014

Šta je zdrava ishrana? II

Većina preporuka u vezi ishrane oslanja se na nova istraživanja, ali uzima u obzir i najčešće zdravstvene probleme nekog društva. Početkom 20. veka preporuke su se uglavnom ticale toga šta se ne sme zanemariti/propuštati u ishrani, a danas je to prevashodno šta treba izbegavati. Nauci su poznatije posledice nedostataka u ishrani (mnogo decenija su istraživali na tu temu), dok se danas još uvek ne zna sve o posledicama raznih viškova koje unosimo.

Postoji mnogo razičitih načina zdrave ishrane, kasnije će se razmatrati neke pojedinačne dijete. U ovom delu su izneseni uopšteni zaključci.

Ključne komponente zdrave ishrane:

  • odgovarajuća količina kalorija
  • balans svih grupa hrane (proteina, žitarica, povrća, voća i mlečnih proizvoda), inače se rizikuje nedostatak neke supstance
  • raznovrsnost, zbog toga se preporučuje više manjih obroka koji se svi sastoje od različite hrane
Glavni nutrijenti koji daju energiju su:
- ugljeni hidrati
- proteini
- masti
ali se ne može živeti ni bez:
- vode
- minerala
- vitamina

Šta u kojoj meri jesti?
  • Ugljeni hidrati treba da čine oko 45-65% dnevnog kalorijskog unosa, telo ih preferira kao izvor energije, nalaze se mahom u biljkama, ali i u mlečnim proizvodima...
  • Proteini: 10-35%, važni za izgradnju tkiva i regeneraciju tela, nalaze se u životinjskim proizvodima, mahunarkama, koštunjavom voću...
  • Masti: 20-35%, oko duplo kaloričnije od prehodna dva, ali zavisno od vrste i količine su neophodne i zdrave, ima ih u uljima, mlečnim proizvodima, mesu, koštunjavom voću
Naravno da ovo ne znači da treba jesti najviše pomfrita i hleba, a nešto manje kobasica i slanine ;) Koliko mogu da primetim, koštunjavo voće je divna hrana, osim po ukusu :) i po tome što sadrži i ugljene hidrate i masti i proteine... šteta samo što je skupo i što ne može da zasiti kao neki celovit obrok, bar mene. Takođe mi pada u oči da i mlečni proizvodi sadrže sva tri izvora energije, što im je čini mi se takođe veliki plus.

Dve dobre uopštene preporuke:
  • Unositi više omega 3 masnih kiselina koje se mogu naći u: ribi poput lososa, morskoj hrani ili što je kod nas jednostavnije i jeftinije – u orasima i lanenom semenu
  • Smanjiti unos hrane sa mnogo dodate soli i šećera (gotovo sve što nam je već upakovano ili već spremljeno), sa mnogo zasićenih i trans masti, kao i sa mnogo holesterola i rafiniranih žitarica

Hrana najbogatija zdravim sastojcima:

- sveže zeleno lisnato povrće: zelene salate, kelj, prokelj, kupus, spanać
- plodno i korenasto povrće: krastavac, brokoli, celer, artičoke, asparagus


                                                                Hmm izgleda kao sa neke druge planete... :)    
                                                                        (Autor fotografije James Barker, sa sajta)
...a mnogo ispod su:
- ostalo povrće
- sveže voće
- žitarice od celog zrna
- semenke i koštunjavo voće
- riba
- niskomasni mlečni proizvodi
- divljač
- jaja

Ostalo nije toliko vredno spomena. ;) Tačnije, bogatije je kalorijama nego zdravim sastojcima, čije posledice mogu biti prejedanje, gojaznost i dijabetes tipa II.

Šta treba (što) manje jesti?

SO
Smanjiti unos idealno do 1500mg dnevno. Za preteran unos je kriva brza ili polugotova hrana, pa se još dosoli i kad se kuva - posebno su skloni preterivanju muškarci.

MASTI
Ne sve, ali određene vrste masnoća treba izbegavati – zasićene i trans, kao i holesterol (masno meso, margarin). Paziti da ne dođe do povišenog unosa šećera kao „nadoknade“. Zanimljivost: što se tiče žumanceta (celog jajeta), jedno dnevno je ok.

ŠEĆER
Dodaje se gotovo svuda, te ga treba izbegavati što je više moguće, jer je velika verovatnoća da nenamerno preterujete s unosom šećera u raznim oblicima.

RAFINISANE ŽITARICE
Izbaciti ih što više iz ishrane, da bi dodali one od celog zrna.

ALKOHOL
Za žene je čak pozitivno po zdravlje jedna mala čaša dnevno, a za muškarce dve, ali ne više.

A šta onda jesti više?

Povrće i voće, predvidivo. Od povrća posebno potencirati tamno zeleno, crveno i narandžasto, a i pasulj i grašak.

Bar pola žitarica koje unosimo da budu od celog zrna.

Više niskomasnih mlečnih proizvoda poput jogurta, mleka i mladog sira.

I više hrane bogate proteinima poput: morskih plodova, živine, jaja, graška i pasulja, semenki i koštunjavog voća, ostale izvore proteina smanjiti.


Postoje razne vrste pasulja...
                                                                          (Autor fotografije sritangphoto, sa sajta)

...ali ovo je taj najpoznatiji, sinonim za pasulj! :)
                                                                       (Autor fotografije Grant Cochrane, sa sajta)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.