20 Feb 2014

Istraživanje o suplementu vitamina D

Osim testa, i za ovaj treći deo kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” treba uraditi jedno malo istraživanje slobodne forme u vezi nekog dodatka u ishrani, kao treći zadatak. Kako sam već u prvom zadatku, analizirajući svoju ishranu, ustanovila da ne unosim dovoljno vitamina D, odabrala sam da istražim upravo taj suplement.

Cilj ovakvog zadatka je otkrivanje kako otkriti validne informacije u vezi dijetetskih suplemenata (dodataka u ishrani). 

Kako mi je za zadatak potrebno da mogu da vidim nutritivnu deklaraciju suplementa, s ogorčenošću primećujem da se na našem onlajn tržištu uglavnom prodaju proizvodi BEZ slike zadnje strane pakovanja na kojoj uglavnom piše sastav.

A da ne govorim što na nekim sajtovima napadno reklamiraju proizvode velikim slovima „kupite odmah“, a u začelju sajta stoji sitnim slovima „koristite na sopstvenu odgovornost“. Za mene je to pokvareno. Odricanje od odgovornosti stoji i na mom blogu, samo je „mala“ razlika(!) ta što ja nikoga ne ubeđujem da rizikuje da se otruje sadržajem neke bočice koju prodajem, pošto ništa i ne prodajem

Da ponovimo, obratite pažnju na to da unos suplemenata nije bezazlen. Kao što mnogi mogu pogrešno da misle da mogu bez posledica da jedu šta god im padne na pamet, računajte da to pogotovo ne važi za suplemente. Drugim rečima, nije bez rizika da bi se uzimalo na svoju ruku. Ostalu rizičnu hranu brzu hranu i razne slatkiše i slaniše barem (skoro) niko ni ne promoviše kao zdrave. 

Šta sam saznala o kapsulama vitamina D

Odabrala sam neki suplement vitamina D koji može da se poruči putem interneta (ali nemam interes da reklamiram koje je marke). Na njemu detaljno piše o: doziranju, ukupnoj količini, načinu upotrebe, međutim ne piše eksplicitno koje su kontraindikacije, što je propust.

To što je na pakovanju tog proizvoda napisano da promoviše određena zdrava stanja znači da proizvođač ne laže da je sve to dokazano(!). Jedino što je sa visokom sigurnošću dokazano jeste da vitamin D deluje u prevenciji i kao pomoć u lečenju osteoporoze i osteopenije, dok za ostala navedena delovanja ne postoje jaki dokazi.

Nažalost ne na osnovu deklaracije, saznala sam da su moguće kontraindikacije: toksičnost, gubitak težine, mučnina, povraćanje, slab apetit, zatvor, slabost, a previše vitamina D može da izazove i zabunu, dezorijentaciju i probleme sa srčanim ritmom; takođe može da ošteti bubrege. Do predoziranja gotovo uvek dolazi kada se koriste suplementi, dok je to nemoguće da se desi pod dejstvom samo sunčeve svetlosti (što je jedan od načina da se vitamin D stvori u telu).

Moj zaključak je da je bolje potruditi se da i vitamin D unesemo prirodno, iako to zahteva više truda od unosa, recimo, vitamina C, jer je naizgled manji izbor hrane koja ga sadrži. A koji je vaš omiljeni izvor vitamina D? :)

Jedan od izvora vitamina D
(Autorka slike Apolonia, sajt)


Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

4 komentari:

Darko said...

Zahvaljujem na trudu koji ulažete da bi preko bloga upoznali i nas sa nekim događanjima koja vi pratite na području prehrane. Ne želim vas ometati dok ste na seminaru međutim kad budete imali vremena zanimalo bi me vaše mišljenje o WHEAT GRASS-u i ovim nevjerojatnim podacima koje ta hrana ima http://nutritiondata.self.com/facts/custom/900675/2. Hvala. Darko iz Pule.

Unknown said...

Poštovani Darko, hvala Vam na podršci, nimalo me ne ometate jer je seminar na internetu (više o tome bilo je u tekstu "O kursu"). Nisam mnogo upoznata sa pšeničnom travom i nisam je konzumirala do sad, ali smatram vrednim probati. Izgleda da svakako ima mnogo više vrlo pozitivnih efekata, dok su potencijalni negativni efekti - malobrojni, blagi i individualni. Hvala Vam i što ste podelili link za taj koristan sajt sa nama. :)

Anonymous said...

Poenta kod vitamina D je da se ne moze dovoljno uneti pogotovo u zimskim mesecima. Vitamin D je najbolji suplement koji mozete uneti u svoje telo. To sto ima kontraindikacije... Pa sta nema kontraindikacije? Ako popijete 8 litara vode, doci ce do kontraindikacija, verujte mi. Da li to znaci da je voda stetna? Ne, vec da unos mora biti umeren. Ja pijem 10.000 UI svakog dana vec godinama. Uz nekoliko drugih suplemenata i zdravu ishranu, bolest ne poznajem. Svako ima pravo na svoje misljenje, ali govoriti o kontraindikacijama vitamina D je smesno.
Srdacan pozdrav

Unknown said...

Poštovani „Anonymous“, hvala što ste podelili svoje mišljenje i svoje iskustvo javno, sa nama. Slažem se da sve može imati kontraindikacije, ali ipak smatram da to nije razlog da se ne spominju.
Srdačno, Milana.

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.