11 Feb 2014

Kako ja koristim deklaracije na hrani (samoprocena)

Pored obaveznog testa, i za ovaj drugi deo gradiva kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” je predviđeno uraditi i jedan test samoprocene u vezi korišćenja nutritivnih oznaka na prehrambenim proizvodima. Evo mojih odgovora. :)

Uglavnom čitam etikete na prehrambenim proizvodima i smatram ih korisnim. Najčešće u situacijama kada odlučujem da li da kupim neki proizvod po prvi put.

Posebno obraćam pažnju na količinu šećera, u raznim oblicima, jer to se najviše trudim da izbegavam, zbog (nekadašnjeg) problema sa upornom candidom albicans, mada to, naravno, nije jedini razlog.

Ali, tako je i počelo moje interesovanje za zdravu ishranu. Nakon skoro dve godine čestih kontrola kod lekara, davanja uzoraka bezbroj puta, kupovine bezbroj lekova i preprata, gljivicu kandidu sam uspela da obuzdam tek nakon (i isključivo zbog) promene ishrane. Ta promena je bila radikalna, oko dve trećine stvari koje sam uobičajeno godinama jela sam izbacila, a ubacila neku, za menu, novu hranu – uglavnom mislim na zeleniš, poput ovog na slici.:) 

(Autor fotografije Grant Cochrane, sajt)


Promena ishrane, joga i plivanje, prestanak pušenja, su kod mene doveli do očiglednog poboljšanja imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja, a i kondicije, što je kod mene još više pojačalo razvoj interesovanja za te stvari. Ne znam šta je tačno imalo najjači efekat... ali više o tome u nekom od sledećih tekstova. :)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

2 komentari:

Unknown said...

Cao,
svaka ti cast za blog. Evo citam od pocetka. Hranim se slicno kao ti (ako gledamo ona 3 dana), zanima me samo ako npr. kivi nema toliko vitamina i ostalih zdravih supstanci u svom sastavu, zasto se preporucuju samo dva dnevno (baka, mama,...)?
Ja ga jedem svakodnevno jer ga obozavam. Obraduj me i reci da moze i vise od dva :)
ne znam uopte da li ovde trebam da komentarisem, ako ne uputi me gde da ti saljem poruke.
Veliko hvala za divan blog. Valentina

Unknown said...

Zdravo, hvala mnogo. :) Možeš komentarisati bilo gde, ispod tekstova i/ili na društvenim mrežama. Kivi je vrlo je bogat vitaminom C, ali s obzirom da je taj vitamin relativno lako naći, to ga ne čini mnogo posebnim. Jedini rizik koji uočavam - pošto se vitamin C ne gomila u telu već odlazi kroz mokraću, prevelika količina može "opteretiti" bubrege i bešiku, ukoliko su već bolešljivi. Recimo na ovom sajtu možeš pročitati detaljnije o tim poremećajima http://www.vitaminologija.com/vitamin-c u kada se uzimanje vitamina C mora ograničiti. Međutim nadam se da se tebe to ipak ne tiče. ;) Sve najbolje, Milana

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.