18 Feb 2014

Dijetetski suplementi II

Ko možda treba da koristi suplemente?

Prava hrana jeste najbolji (i najmanje rizičan) način da se obezbede svi telu potrebni sastojci.

A osobe koje bi mogle da razmotre uzimanje suplemenata su: žene u trudnoći i tokom dojenja, sa obilnim menstrualnim krvarenjem, u periodu pre menopauze, kao i osobe koje puše i one koje piju veće količinie alkohola, osobe na restriktivnim dijetama, vegani (recimo, vitamin B12 se nalazi samo u hrani koja potiče od životinja).

Kako je to regulisano kod nas

Naišla sam na internetu na Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, koji je doduše onako dosadno i stručno napisan, ali ima naravno jako korisnih podataka. Ko želi da se udubi u temu suplemenata, može videti tabelu u kojoj piše koje su maksimalna dnevna doza vitamina i minerala u dodacima ishrani, kao i mnoge druge precizne informacije.

Trave – lekovito bilje

Takozvane “travke” se medicinski smatraju sirovim razblaženim lekovima. Mogu sadržati toksine što treba uzeti u obzir, a trava ima mnogo i nije sve u vezi svih istraženo.

Neke od najpopularnijih su: ginko biloba, luk, ehinacea, ginseng, testerasta palma, međutim dejstva koja su za njih proklamovana nisu zasigurno dokazana, a možda ponekad imaju i placebo efekat.

Neka od dokazanih dejstva trava:
  
đumbir
protiv mučnine u toku vožnje
beli luk
protiv lošeg holesterola
ginko biloba
protiv Alchajmerove bolesti

Za lekovito bilje važi isto kao i za suplemente u pilulama: na potrošaču je odgovornost i neće nas uvek ni proizvođači ni država štititi.

Zaključak o suplementima

Medicinske preporuke ne treba shvatiti kao dogme, već se radi o tome da se u medicini prihvataju trenutno dostupni i trenutno najjači dokazi, i u nekim slučajevima medicinske preporuke su vrlo a u nekim manje zasnovane.

Preveliki unos vitamina i minerala i njihove različite kombinacije mogu smanjiti mogućnost da ih telo apsorbuje, te više nije uvek i bolje. Takvo dejstvo je izraženije kod multivitamina nego kod pojedinačnih.

Zanimljivost: višak vitamina koji se rastvaraju u vodi (B i C) odlazi kroz mokraću, ne gomila se u telu, međutim višak onih koji se rastvaraju u masti (A i D), pošto se talože u masnom tkivu, može biti toksičan ukoliko je unos visok na duže staze.

Ako je moguće putem zdrave ishrane uneti sve potrebne sastojke, ne preporučuje se unos suplemenata. Čak i ako nekome nedostaje par nutrijenata bolje je to nadoknaditi malom izmenom ishrane. Sa tim jednostavno nema ovih rizika.


A u sledećem tekstu nešto više o funkcionalnoj hrani – onoj hrani koja svojim karakteristikama utiče pozitivno na različite aspekte ljudskog zdravlja. :)

A ovo je “suplement” po mom izboru… :D
(Autor slike Praisaeng sa sajta)

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.