23 Feb 2014

Superhrana I

U četvrtom delu kursa “Ishrana, zdravlje i životni stil: pitanja i saznanja” glavna tema je takozvana superhrana, koja spada u funkcionalnu hranu. Poput prethodnog teksta Šta je zdrava ishrana? II i ovaj će se baviti time koja je to hrana koju je poželjno unositi u većoj količini. Eto, ne radi se uvek o odricanju. :)

Kada se kaže da je neka hrana funkcionalna, to znači da ima ulogu u prevenciji mnogih bolesti, a ne da, za razliku od ostale, ima samo nutritivnu vrednost. Jedna od glavnih odlika takve hrane je da je vrlo nutritivno bogata u odnosu na broj kalorija koje ima. A kad već moramo da jedemo, zašto ne bismo jeli i hranu koja ne samo da zadovoljava glad, već i doprinosi zdravlju na duže staze.

Ali ne treba se truditi da jedemo samo funkcionalnu hranu, jer može doći do „predoziranja“. Recimo, moguće je preterati sa unosom kalcijuma, ukoliko se trudimo da ga sve što jedemo sadrži. Takođe, za neku hranu, poput veštačkih sokova i slatkiša, ne vredi što je obogaćena i što joj je ponešto korisno dodato, jer i dalje u većini čini prazne kalorije, a ne hranu koju vredi jesti.


Mada, zvanično i pravno ne postoji kategorija funkcionalne hrane, barem u SAD. Tako da je pravno gledano, status isti kao i dejetetskih suplemenata.

Kako se hrana može učiniti funkcionalnom:
- oduzimanjem potencijalno štetnih sastojaka (na primer laktoze iz mleka)
- dodavanjem potencijalno korisnih sastojaka (na primer omega-3 masnih kiselina u namazima)
- korišćenjem korisnih sastojaka tokom proizvodnje (dodavanjem prebiotika u mleku)

Dakle, funkcionalnom hranom se ne smatra samo sveža hrana, već i nešto od proizvedene ili upakovane, kao što to mogu biti obogaćene i poboljšane žitarice.

Superhrana

U mnogim od supernamirnica biljnog porekla mogu se naći i fitohemikalije, što su biološki aktivne supstance u hrani. One često imaju antioksidantno dejstvo, a često su povezane sa bojom hrane (crvena hrana ima slične fitohemikalije, zelena ima slične neke druge). To je upravo razlog zbog čega se preporučuje da se jede hrana u svim duginim bojama, kako bi se unosile raznovrsne korisne supstance.

(Fotografija preuzeta sa sajta)

U nastavku teksta biće više detalja koja je to hrana koja sadrži fitohemikalije i mnoge druge korisne supstance, zbog koje se smatra funkcionalnom i superhranom, a i ponešto o prebioticima i probioticima.

Ukoliko Vam se tekst dopao, kliknite OVDE kako bi Vam sledeći tekst poslali na mejl adresu.

0 komentari:

Post a Comment

 
 

Odricanje od odgovornosti: Ovaj blog je nastao sa ciljem da predstavi moje iskustvo sa onlajn kursem o zdravoj ishrani profesorke Džejmi Poup, i sa kojeg sam neke informacije slobodno prevela na srpski jezik. Celokupan sadržaj predstavljen je u najboljoj nameri da informiše, i kao takav ne može uticati da autorka bloga bude odgovorna na (in)direktne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija. Informacije sadržane na ovom blogu nisu zamena za profesionalni medicinski savet. Vaša upotreba ovog sajta i informacija je na vaš sopstveni rizik.


Creative Commons License

Ovaj blog je licenciran pod uslovima licenceCreative Commons Attribution 3.0 Unported License, što znači da se informacije na njemu mogu koristiti u nekomercijalne svhre isključivo uz navođenje linka ovog bloga kao izvora.